31 Mayıs 2016 Salı

Başına buyruk gezginler ve yurtdışına kendi aracı ile çıkmak isteyenler için ufak ipuçları ;)

Merhabalar, geçen yaz ailece kendi aracımızla 10 günde 3 ülke ( Yunanistan; Makedonya ve Kosova) gezip, toplamda 3000kmden fazla yol yaptık. 

Sizlere yardımcı olması açısından, yurt dışına çıkmadan önce yapmanız gereken şeyleri ve bazı tavsiyelerimi aşağıda sırasıyla yazacağım. Tabi ki, siz bu listeyi kendinize göre yeniden sıralayabilir ya da bazı ekler, çıkarmalar yapabilirsiniz.


1. Olmazsa olmaz pasaport ve vize (eğer bizim gibi yeşil pasaportunuz varsa, vizeye gerek yok) 


2. İyi bir araştırma ve planlama:  sizden önce yurt dışına çıkan insanların tecrübelerinden faydalanın. Ama internette yazılanların esiri de olmayın. Objektif yorumları göz önünde bulundurun. Çünkü bir kişi için berbat dediği dalgalı deniz, diğeri için çok keyifli olabiliyor ya da 50-60 euroluk bir oteli vasat bulanlar oluyor ama bu tamamen bütçeyle alakalı bir durum. Amacınız gezmek, denizin ve yemeklerin tadına varmak ise ve sadece uyumak için bir oda lazımsa 100euroluk yerlere inanın gerek yok.. 


Gideceğiniz yerlerin, geçeceğiniz yolların fotoğraflarına google earth programından uydu görüntülerine bakın. Gittiğinizde yabancılık çekmiyorsunuz böylece. Benim ki gibi yazılardan ve fotolardan kendinize bir nevi rehber kitap hazırlayın ve çıktısını yanınıza alın. Bol bol not alın. 


3. Kalacağınız yerleri, booking.com, travego gibi siteler üzerinden belirleyip bir seçenekler listesi oluşturun.


Nacizane tavsiyem ilk konaklayacağınız mekanı booking.com gibi bir site üzerinden rezerve edin. Devamında kalacağınız yere göre yine bu site üzerinden yeni bir mekan bulup, site üzerinden odayı satın almayın. Kendiniz direkt olarak konaklama mekanına gidip pazarlığınızı yapın. Çünkü benim booking.com üzerinden günlük 70 eurodan 140 euroya 2 günlük rezervasyon yaptığım ilk konaklama tesisinde, 1 gün daha kalmak istedik ve o 1 gün için 50 euro verdik! Çünkü, 20 euro booking.com'un komisyonuymuş..  booking.com gibi siteler ücretsiz görünse de, aslında oda ücretinden komisyon alıyorlar anlayacağınız. Ayrıca kaldığımız mekanın sahibesinin bunu bize söylemesi, Yunanistanda hep karşılaştığımız bir durumdu: Yunanlılar dürüst insanlar...


Ancak, 2015 yılında Yunanistan'da kriz sebebiyle doluluk oranları nispeten daha düşüktü, o yüzden kolaylıkla yer bulduk. Ben böyle yaptım, yapmaya devam edeceğim. Siz nasıl isterseniz öyle yapın. Her seferinde böyle olur mu bilemiyorum ama o kadar çok kalabileceğiniz mekan var ki, gördüğünüzde şaşıracaksınız :) 


Haritalardaki ve uydu görüntülerindeki mesafelere inanmayın. Çok uzak gibi görülen yerler aslında yürüyerek 3 dk'lık mesafeler çıkıyor. Yunanistan ve Balkanlar çok eski yerleşimler olduğu için özellikle tarihi mekanlarda, tam şehrin göbeğinde konaklamayın. Aracınızı park edecek yer bulamama ihtimaliniz yüksek çünkü. Bir de geceleri inanılmaz bir gürültünün içinde kalabilirsiniz. Mutlaka konaklayacağınız mekanın otoparkı olup olmadığını ve kaç araçlık olduğunu kontrol edin. Çünkü gidince göreceksiniz, oralarda öyle sağa sola araba bırakamıyorsunuz..


4. Kendi aracınızla çıkıyorsanız mutlaka bir navigasyon alın. Ben tomtom via 130 modelini kullandım. Çok memnun kaldım. 


5. Yanınızda bol nakit bulundurmaya çalışın, bir çok yerde kredi kartı geçerli değil. Olsa bile pazarlık şansınız azalıyor.


6. Kendi aracınızla çıkıyorsanız: artık triptik denen belge kesinlikle istenmiyor. Güncel olmayan yazılara itibar etmeyin. Ve yeni tip AB uyumlu ehliyetiniz varsa, Uluslararası Ehliyete de gerek yok.


_Aracınız için yurt dışı kaskosu yaptırmanız gerekiyor. Bu kaskoya green card da deniyor ve sadece karşı tarafa verdiğiniz hasarları ödüyor. Kendi kaskonuz yurtdışında geçerli değil. Siz kendi aracınızın kaskosuna çok cüzi bir miktara zeyilname yapıp, yurt dışında da geçerli olmasını sağlayabiliyorsunuz. Bunu gümrük kapısındaki Turing Cemiyetinden ya da yine gümrük içerisindeki, özel şahıslara ait sigorta ofislerinde yaptırabilirsiniz.


-Eğer yeni tip ehliyetiniz yoksa aşağıda yazacaklarım sizi ilgilendiriyor :) Ama biraz vakit ayırıp yeni tip ehliyet alırsanız 500tl cebinizde kalır. Yani yaklaşık 200euro.. 

Uluslararası ehliyeti sadece Turing Cemiyeti bürosundan alabiliyorsunuz. İpsala ve Kapıkule sınır kapılarında var. İstanbul Levent'teki ana ofislerinden de gitmeden önce temin edilebilir. Uluslararası ehliyet için: 2 adet vesikalık fotoğraf, kendi ehliyetiniz ve 450tl para gerekli (2015 fiyatı). Bir sonraki yıl, süresi dolmuşsa 150 tl'ye yeniliyorsunuz. 

_Yurtdışı kaskosu green card için: 15 günlük 68 euro ücret ödüyorsunuz. 





İpsala sınır kapısındaki Turing Cemiyeti ofisinden temin ettiğim evraklarım: en üstteki uluslararası ehliyet, ortadaki kırmızı renk olan Turing Cemiyetinin hediyesi Avrupa haritası ve en altta yeşil renkli olan da uluslar arası kasko kağıdı. nam-ı diğer green card. 

Bu yaz yeni tip ehliyetimle çıkış yapacağım için yaklaşık 200euro cepte kaldı :)


Hiç yorum yok:


The Önuçaks